Raportează o eroare

Ajută la testarea viitoarelor versiuni Ubuntu

Acordă suport celorlalți utilizatori

Poți aduce o contribuție majoră proiectului Ubuntu ajutând pe alții să folosească Ubuntu:

Testează noile versiuni Ubuntu pentru a depista erori înainte de lansarea versiunii finale. Testează devreme și des!

Raportează o problemă

Dacă crezi că ai găsit o problemă, ești rugat să consulți următorul ghid înainte de te decide să raportezi sau nu problema.

Când să raportezi o problemă

  • Când o poți reproduce
  • Când nu este o caracteristică a programului

Când să nu raportezi o problemă

Raportarea efectivă a unei erori

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să cauți dacă această eroare nu a fost deja raportată în sistem consultând lista erorilor existente și notele de lansare (Ubuntu 10.10).

În cazul în care eroarea nu a mai fost raportată, poți raporta o nouă eroare. Completează o descriere utilă a erorii și alege programul în care se produce.
Dacă nu știi numele programului, citește cum poți găsi programul potrivit sau întreabă pe cineva din canalul #ubuntu-bugs de pe serverul Freenode IRC. Completează apoi descrierea erorii incluzând cât mai multe detalii posibile și versiunea de Ubuntu folosită. Este mai bine să fie introduse mai multe informații decât prea puține.

După ce ai completat numele pachetului, sumarul și descrierea apasă pe butonul „Submit Bug Report”. În momentul adăugării unui nou raport nu se pot adăuga atașamente. După ce ai apăsat butonul „Submit Bug Report” vei avea posibilitatea de a atașa fișiere. Dacă nu ești sigur este mai bine să lași restul câmpurilor necompletate sau cu valorile lor implicite. Raportul este gata dar este foarte probabil să fi contactat ulterior pentru mai multe informații despre eroare.

  • Adaugă eroare doar pentru un pachet. Dacă după consultarea ghidului de găsire a pachetului potrivit nu ai nici un indiciu despre un pachet, adaugă-l la „Ubuntu”.
  • Nu adăuga eroarea unei versiuni (Lucid/Maverick), ci doar pachetului sursă Ubuntu.
  • Pentru probleme legate de hardware, oferă informații exacte despre hardware. Este de mare ajutor atașarea rezultatul comenzilor lspci -vv și lspci -vvn.
  • Pentru probleme legate de monitor sau placa video atașează întotdeauna fișierele /etc/X11/xorg.conf și /var/log/Xorg.0.log.

NOTĂ: Majoritatea pachetelor specifice Kubuntu sunt înșiruite aici

Dacă ai nevoie de ajutor pentru depanarea unei probleme, consultă Procedurile de depanare.