Dual Boot

Ca orice utilizator de calculator, obișnuit cu sistemul Windows XP, Windows Vista sau Windows 7, atunci când va auzi de de GNU/Linux primul gând va fi o consolă urâtă. Ei bine am o veste bună și anume că Linux a depășit de mult timp acel mod de lucru și a devenit acum un sistem de operare foarte ușor de instalat și configurat. Persoanele doritoare să încerce acest nou sistem de operare nu vor dori să renunțe la vechiul sistem de operare, ci vor vrea să țină ambele sisteme pe același calculator dar nu în mașină virtuală.

În acest tutorial voi încerca să explic cât mai „băbește” modul de instalare al Ubuntu 11.10 în mod dual-boot folosind grub ca manager de boot.

Imaginile .iso Ubuntu se pot descărca de la pagina: https://ubuntu.ro/obtine. Înainte de a trece la instalarea propriu-zisă trebuie știute câteva lucruri despre Ubuntu.

Ubuntu este un sistem de operare GRATUIT dezvoltat în mod open-source (sursă liberă) de comunitatea din jurul său și sponsorizat de compania Canonical.

La dezvoltarea Ubuntu poate participa orice persoană. Dezvoltarea Ubuntu presupune nu doar programare ci și traducere, promovare și suport. Suportul profesional este asigurat de Canonical contra cost, iar cel gratuit de comunitate prin intermediul forumului http://ubuntuforums.org și al canalului de irc #ubuntu din rețeaua irc.freenode.org.

Suportul în limba română este asigurat de comunitatea locală pe forumul http://forum.ubuntu.ro și pe canalul irc #ubuntu-ro din rețeaua irc.freenode.org. Ubuntu vine preinstalat cu o mulțime de aplicații atât pentru birou cât și divertisment.

Cerințele minime hardware pentru instalarea Ubuntu sunt: Procesor Intel sau AMD, 256 MB RAM și 4 GB pentru Hard-Disk. Dacă aveți sub 256 MB RAM încercați versiunea alternate, care necesită mai puțină memorie RAM. După instalare este recomandat să faceți și o partiție swap. Pentru persoanele ce au 2 GB RAM sau mai mult, partiția swap nu este necesară. Acum având un minim de cunoștințe, se poate începe instalarea propriu-zisă.

Vă prezentăm în continuare pașii necesari pentru a încerca Ubuntu folosind CD-ul de instalare.

  1. Inscripționați pe CD imaginea .iso a pachetului de instalare Ubuntu

   Dacă ați descărcat deja pachetul de instalare, atunci aveți pe hard disc un fișier cu numele ubuntu-11.10-desktop-i386.iso. Acest fișier trebuie inscripționat pe un CD gol folosind funcția de inscripționare de imagini (Burn Image) a programului dumneavoastră. Se poate folosi pentru inscripționare Nero (dacă aveți această aplicație), Infra Recorder (o aplicație open source gratuită) sau ImgBurn (o aplicație gratuită).

   • Nero — Alegeți din meniul Recorder funcția Burn Image…
   • Infra Recorder — Apăsați butonul Write Image din fereastra principală sau selectați din meniul Actions funcția Burn Image
   • ImgBurn — Apăsați butonul Write image file to disc din fereastra principală

   Notă: În unele situații Nero poate inscripționa defectuos sectorul de boot al CD-ului. Dacă CD-ul inscripționat nu bootează și procesul de instalare nu pornește, vă recomandăm să încercați cu una din celelalte aplicații de inscripționare menționate.

  2. Modificați în BIOS ordinea de boot a dispozitivelor

   Pentru ca la pornirea calculatorului să fie citit mai întâi CD-ul demonstrativ Ubuntu, trebuie să modificați în BIOS ordinea de boot selectând unitatea CD-ROM ca primul dispozitiv de bootare. Accesarea BIOS-ului se face diferit de la calculator la calculator, dar în general, la pornire veți vedea în partea de jos a ecranului un mesaj „Press DEL to enter Setup”. Când acest mesaj este afișat, trebuie să apăsați tasta Delete. La unele laptop-uri, în loc de tasta Delete poate fi tasta F2 sau F10.

   Odată intrat în BIOS, căutați un meniu în care se definește ordinea de boot. De obicei, aceasta este numită „Boot Order”, „Boot Sequence” sau „First Boot Device” în funcție de tipul de BIOS al calculatorului dumneavoastră. După ce stabiliți unitatea CD-ROM ca primul dispozitiv de boot, introduceți CD-ul demonstrativ Ubuntu în unitate și apoi ieșiți din BIOS salvând modificările.

  3. Lansați procesul de instalare Ubuntu

   Ieșirea din BIOS va determina repornirea secvenței de boot. Întrucât unitatea CD-ROM va fi citită prima, sistemul de operare Ubuntu de pe CD va fi cel ce se lansează în locul sistemului de operare Windows de pe hard disc.

   Prima dată vi se cere să alegeți limba în care va fi afișat sistemului si procesului de instalare. Selectați „Română” și apăsați butonul Instalează Ubuntu.

   Selectare limba

   După apăsarea butonului Instalează Ubuntu, aveți posibilitatea de a instala codecuri.

   Codecuri

   Urmatorul pas constă în alegerea modalității de instalare. Se selectează Altceva și se continuă instalarea.

   Alege

   Presupun că există o partiție C - Windows si una D - date (la mine există și spațiu liber – 31 GB, dar o să presupunem că dvs. nu dispuneți de spatiu liber); pentru instalare o să folosim partiția D (vă rog sa salvați datele de pe partiția D, dacă aveți).

   Partitionare
   Vom modifica partiția după cum urmează:

   • La „Folosită ca” vom selecta din acel meniu „Folosită ca sistem de fișiere ext4 cu jurnalizare”;
   • Vom selecta la „Formatează partiția”;
   • Iar la punct de montare vom pune urmatorul semn fără ghilimele „/”, după care se apasa „OK” si „Instalează acum”. Dacă aveți probleme, folosiți captura de ecran de mai jos ce are setările corecte.

   Modificare

   Instaleaza
   Alegem locația și tastatura.

   Locatie
   Tastatura
   Se creează utilizatorul.

   Utilizator
   Se instalează sistemul…

   Instalare
   După ce s-a terminat instalarea apăsați Repornește acum.

   Restart

  4. După încărcarea BIOS, înaintea încărcării sistemului de operare, apare consola GRUB, de unde selectați sistemul dorit (utilizând sagetile si tasta Enter).GRUB