CD Demo

CD-ul de instalare al Ubuntu funcționează și ca CD demonstrativ. (Denumirea consacrată în limba engleză este „Live CD”). Dacă nu aveți un astfel de CD, va trebui să inscripționați unul cu imaginea .iso a sistemului de operare Ubuntu pe care ați descărcat-o.

Vă prezentăm în continuare pașii necesari pentru a încerca Ubuntu folosind CD-ul de instalare.

 1. Inscripționați pe CD imaginea .iso a pachetului de instalare Ubuntu

  Dacă ați descărcat deja pachetul de instalare din una din sursele menționate în paginaObțineți Ubuntu, atunci aveți pe hard disc un fișier cu numele ubuntu-11.10-desktop-i386.iso. Acest fișier trebuie inscripționat pe un CD gol folosind funcția de inscripționare de imagini (Burn Image) a programului dumneavoastră. Se poate folosi pentru inscripționare Nero (dacă aveți această aplicație), Infra Recorder (o aplicație open source gratuită) sau ImgBurn (o aplicație gratuită).

  • Nero — Alegeți din meniul Recorder funcția Burn Image…
  • Infra Recorder — Apăsați butonul Write Image din fereastra principală sau selectați din meniul Actions funcția Burn Image
  • ImgBurn — Apăsați butonul Write image file to disc din fereastra principală
 2. Modificați în BIOS ordinea de boot a dispozitivelor

  Pentru ca la pornirea calculatorului să fie citit mai întâi CD-ul demonstrativ Ubuntu, trebuie să modificați în BIOS ordinea de boot selectând unitatea CD-ROM ca primul dispozitiv de bootare. Accesarea BIOS-ului se face diferit de la calculator la calculator, dar în general, la pornire veți vedea în partea de jos a ecranului un mesaj „Press DEL to enter Setup”. Când acest mesaj este afișat, trebuie să apăsați tasta Delete. La unele laptop-uri, în loc de tasta Delete poate fi tasta F2 sau F10.

  O dată intrat în BIOS, căutați meniul în care se definește ordinea de boot. De obicei, aceasta este numită „Boot Order”, „Boot Sequence” sau „First Boot Device” în funcție de tipul de BIOS al calculatorului dumneavoastră. Dupa ce stabiliți unitatea CD-ROM ca primul dispozitiv de boot, introduceți CD-ul demonstrativ Ubuntu în unitate și apoi ieșiți din BIOS salvând modificările.

 3. Lansați Ubuntu de pe CD

  Ieșirea din BIOS va determina repornirea secvenței de boot. Întrucât unitatea CD-ROM va fi citită prima, sistemul de operare Ubuntu de pe CD va fi cel ce se lansează în locul sistemului de operare Windows de pe hard disc.

  Sistemul de operare începe să fie încărcat de pe CD, iar pe ecran vă este afișat Ubuntu și o animație ce indică derularea unei activități în fundal. După terminarea încărcării sistemului de operare, vi se cere să alegeți limba în care va fi afișat procesul de instalare. Selectați „Româna” și apăsați Încearcă Ubuntu.

  Încearcă Ubuntu

   

  După ce apăsați Încearcă Ubuntu, vă este afișat desktopul Ubuntu (Unity).

  Desktop Ubuntu (Unity)

   

 1. Închideți sesiunea demonstrativă Ubuntu

  După ce ați încercat toate aspectele care v-au interesat în această sesiune de test, puteți închide Ubuntu apăsând pe butonul din colțul dreapta sus și apoi alegând funcția Shut Down (Oprire).

  Închidere sesiune

   

  În acest moment vă este afișată o fereastră de dialog în care trebuie să confirmați faptul că doriți într-adevăr să terminați această sesiune. Pentru aceasta apăsați butonul Shut Down (Oprire).

  Închidere sesiune

   

   

  După parcurgerea tuturor pașilor interni de închidere, vă este afișat un ultim ecran ce vă solicită să scoateți CD-ul demonstrativ din unitatea CD/DVD și apoi să apăsați tasta Enter.

  În acest moment, calculatorul dumneavoastră e din nou pregătit pentru a fi folosit cu sistemul de operare inițial. Dacă doriți să mai încercați Ubuntu și cu altă ocazie, puteți lăsa neschimbată în BIOS ordinea de boot a dispozitivelor.