Instalare

Aceste pagini vă pun la dispoziție informațiile necesare pentru a putea încerca sistemul de operare Ubuntu de o manieră cât mai simplă și sigură. Vă prezentăm câteva metode disponibile din care dumneavoastră puteți alege ceea ce considerați mai simplu de aplicat și mai potrivit situației.

 

CD Demo

CD Demo

Încercați Ubuntu direct de pe CD fără a modifica în nici un fel sistemul dumneavoastră.

Această variantă este cea mai simplă metodă de a încerca Ubuntu, dar totodată și cea mai lentă. E recomandată în situația când doriți să faceți doar o evaluare generală, superficială. Sistemul de operare se încarcă direct de pe CD fără a se instala absolut nimic pe sistemul dumneavoastră și de aceea, fiecare acțiune efectuată (deschiderea unui program, deschiderea unei ferestre etc.) necesită timp pentru citirea datelor de pe CD. La închiderea sesiunii, toate modificările și configurările efectuate în sesiunea de test se pierd. Pentru a vedea pașii necesari pentru a încerca Ubuntu de pe CD, accesați pagina CD demo.

 

Dual Boot

Dual Boot Instalați Ubuntu alături de sistemul de operare MS Windows.

A treia variantă disponibilă se adresează în principal celor care s-au hotărât să folosească în primul rând Ubuntu, dar vor să mai păstreze și vechiul sistem de operare. Această variantă permite ca la pornirea calculatorului, utilizatorul să aleagă dintr-un meniu ce sistem de operare va folosi în respectiva sesiune de lucru. Instalarea Ubuntu în această variantă presupune adesea necesitatea modificării unei partiții a hard disk-ului. Totodată, din Ubuntu vor fi disponibile în continuare fișierele cu care lucrați în sesiunile Windows. Pentru a vedea pașii necesari unei instalări în varianta „dual boot”, accesați pagina „Dual Boot”.

 

VirtualBox

VirtualBox Instalați Ubuntu într-un mediu virtual folosind aplicația VirtualBox.

Instalarea Ubuntu într-un mediu virtual este varianta cea mai recomandata pentru testare întrucât aduce și un spor semnificativ de viteză comparativ cu varianta CD Demo, dar permite și păstrarea configurărilor efectuate după închiderea sesiunii. În plus, utilizatorul poate experimenta fără teama de a afecta în vreun fel sistemul pe care lucrează.

Pașii necesari pentru utilizarea acestei metode presupun instalarea sub Windows a aplicației VirtualBox, iar apoi instalarea Ubuntu în mediul virtual creat de aplicația VirtualBox. Pentru mai multe detalii, accesați pagina dedicată.