Despre listele de discuții

Aceste indicații sunt menite să mențină productivitatea listelor de discuții Ubuntu la un nivel înalt. Acestea reprezintă convențiile folosite de majoritatea participanților listelor de discuții și trebuiesc folosite drept referință în folosirea listelor.

Sumar

 • Țineți cont de Codul de Conduită Ubuntu.
 • Înainte de a trimite un email pe o listă analizați apartenența conținutului la subiectele dedicate acelei liste.
 • Citiți și țineți cont de indicațiile tehnice de editare a mesajelor din această pagină.

Cod de conduită

Codul de conduită Ubuntu guvernează toate interacțiunile din interiorul comunității Ubuntu. Deoarece listele de discuții fac parte integrală a acestor interacțiuni, este foarte important să țineți cont de acesta întotdeauna. Utilizatorilor listelor de discuții li se recomandă citirea integrală a codului, și dacă este posibil semnarea digitală a unei copii.
Aspecte fundamentale ale codului de conduită relevante listelor de discuții includ:

 • Fiți înțelepți
 • Fiți respectuoși
 • Fiți colaborativi
 • Când nu sunteți de acord, consultați-vă cu alții
 • Când nu sunteţi siguri, cereți ajutor
 • Retrageți-vă cu considerare
 • Evitați discuțiile contradictorii, trolling, atacurile personale și repetarea argumentației.

Domeniul de interes

Fiecare listă de discuții tratează un subiect specific (domeniu de interes). Pentru a menține listele de discuții eficiente, este important să vă limitați discuțiile doar pentru acel domeniu în așa fel încât lista de discuții să rămână productivă. Când scrieți unei liste de discuții amintiți-vă că mesajul vostru ajunge la sute de oameni, care s-au înscris în lista de discuții pentru a discuta un domeniu anume. Evitați mesajele ce nu au un subiect comun cu cel al listei, iar de fiecare dată înainte de trimiterea unui mesaj luați în considerare relevanța acestuia pentru lista de discuții. O regulă generală este aceea că fiecare mesaj trebuie să contribuie pozitiv la o discuție relevantă

Exemple specifice:

 • Lista de discuții ubuntu-users trebuie folosită doar pentru suport tehnic.
 • Lista ubuntu-devel trebuie folosită pentru discuții legate de dezvoltarea sistemului Ubuntu.
 • Lista sounder este folosită pentru discuții ce au un subiect de interes general pentru Ubuntu, Linux, Software liber sau software în general.

Indicații tehnice

Citare corespunzătoare

Citarea corespunzătoare este foarte importantă în listele de discuții, pentru a asigura o urmările ușoară a conversației. Există patru reguli fundamentale:

 1. Când răspundeți unui mesaj asigurați-vă că textul mesajului căruia i se adresează răspunsul este prefixat cu unul dintre simbolurile > sau | ( în mod normal acest lucru este realizat automat de clientul de email).
 2. Când răspundeți, atribuiți textul citat persoanei ce a scris textul (de asemenea acest lucru este realizat automat de majoritatea clienților de email). Aveți grijă să marcați textul persoanei corespunzătoare.
 3. Adăugați textul vostru dedesubtul mesajului căruia îi răspundeți.
 4. Potriviți răspunsul pentru a se încadra textului căruia îi răspundeți. Nu citați întreg mesajul original – ștergeți conţinutul ce nu este necesar. Pentru a evita confuziile este indicat să marcați textul șters printr-un indicator precum [șters].

Email în format HTML

Evitați trimiterea mesajelor în format HTML [1]. Unora le este mai greu să le citească sau să răspundă acestor mesaje. De asemenea, mesajele HTML ocupă mai mult spațiu, iar persoanele cu acces restrâns la Internet vor fi mult mai fericite dacă primesc mesaje în format text.

Firele de discuții

Mulți utilizatori citesc listele de discuții urmărind firele de discuții. Acest lucru înseamnă că la citire, mesajele sunt afişate într-o structură arborescentă în conformitate cu subiectul lor. De exemplu vizualizaţi această pagină. Pentru a putea afișa firele de discuții clienții de email identifică firele după un câmp ascuns din antetul mesajelor.
Pentru a vă asigură că mesajele pot fi citite în acest mod vă rugăm să țineți cont de următoarele:

 1. Asigurați-vă că folosiți un client de email ce reține câmpurile ascunse din antetul mesajelor. De exemplu evitați folosirea clientului Outlook Express.
 2. Când răspundeți unu mesaj, folosiți funcția de Răspunde Listei a clientului vostru, în locul „Răspunde” sau „Răspunde Tuturor”. Acesta este Ctrl + L în Evolution (clientul de email implicit din Ubuntu), și Shift + L în Kmail (clientul de email implicit din Kubuntu) și in mutt (client de email în consolă). În cazul în care clientul vostru nu oferă această funcție, cereți introducerea ei. Thunderbird nu oferă această funcție, dar dacă citiți listele de discuții drept newsgroup, puteți folosi funcția „Răspunde”.
 3. Când porniți un nou subiect, nu răspundeți unui mesaj anterior trimis pe listă. Astfel riscaţi ca noul mesaj să facă parte din firul de discuție al mesajului cărui ați răspuns. Pentru a porni un nou subiect începeți de la un mesaj curat.
 4. Răspunzând mesajelor în rezumate distrugeți firele de discuții.

Schimbarea subiectului

În momentul în care un răspuns deviază de la discuția inițială, schimbați linia de subiect a mesajului. Acest lucru ajută la urmărirea informațiilor relevante pentru acel subiect.

Când schimbați subiectul menționați între paranteze subiectul original. De exemplu dacă subiectul original a fost „Ubuntu e tare”, noul subiect trebuie să fie „Ubuntu poate fi îmbunătățit (fost Ubuntu e tare)”.