Codul de conduită

Ubuntu este un concept african ce reprezintă ideea de „umanitate către ceilalți”. Înseamnă „credință într-o comuniune universală ce unește întreaga umanitate”. Aceste idei sunt reprezentative pentru felul în care comunitatea Ubuntu colaborează. Membrii comunității trebuie să conlucreze eficient, iar acest cod de conduită definește „regulile de bază” pentru cooperarea noastră.

Desmond Tutu a descris Ubuntu în modul următor:

„O persoană cu spiritul Ubuntu este deschisă și disponibilă celorlalți, pozitivă față de ceilalți, care nu se simte amenințată de faptul că și alții sunt capabili și buni, pentru că el sau ea are o siguranță de sine care vine din cunoașterea că el sau ea aparține unui întreg măreț.”

— Arhiepiscopul Desmond Tutu, în Nu este viitor fără iertare

Noi am ales numele Ubuntu pentru această distribuție deoarece captează perfect spiritul de a împărți și de a coopera, care este inima unei mișcări open source. În lumea software-lui liber, noi colaborăm gratuit pe bază voluntară, cu scopul de a construi software pentru beneficiul tuturor. Noi îmbunătățim munca altora, care ne-a fost dată gratuit și apoi împărțim îmbunătățirile noastre pe aceleași baze.

Această colaborare depinde de bunele relații dintre participanții la comunitate. În această direcție, noi am fost de acord cu următorul cod de conduită, pentru a ajuta la definirea unor căi prin care ar trebui să colaborarăm și să cooperăm în cadrul comunității.

Dacă doriți să semnați codul de conduită, puteți face acest lucru online.

Reguli de bază

Acest cod de conduită acoperă comportamentul dumneavoastră, ca membru al comunității Ubuntu, în orice forum, liste de discuții, wiki, site-uri web, canale IRC, fest-install, întâlniri publice și corespondență privată. Consiliul Comunității Ubuntu va arbitra orice dispută legată de conduita unui membru al comunității.

  • Fiți înțelepți. Munca voastră va fi folosită de alți oameni, și voi la rândul vostru depindeți de munca altora. Orice decizie pe care o luați va afecta utilizatorii și colegii, și noi ne așteptăm să luați aceste consecințe în considerare când luați decizii. De exemplu, când noi am „înghețat” o versiune, vă rugăm a nu transfera dramatic noi versiuni software, critice pentru sistem, pentru că alți oameni vor testa sistemul înghețat și nu se așteaptă la mari schimbări.
  • Fiți respectuoși. Comunitatea Ubuntu și membrii ei se tratează unii pe alții cu respect. Oricine poate aduce o contribuție valoroasă la Ubuntu. Nu vom fi întotdeauna de acord, dar dezacordurile nu sunt o scuză pentru un comportament nepotrivit și lipsa de maniere. Toți vom experimenta frustrări mai devreme sau mai târziu, dar nu putem permite ca aceste frustrări să se transforme în atacuri la persoană. E important să reținem că o comunitate, unde oamenii nu se simt confortabil sau se simt amenințați, este una neproductivă. Se așteptă ca membrii comunității Ubuntu să fie respectuoși când interacționează cu contribuția altora, la fel și cu oamenii din afara proiectului Ubuntu și cu utilizatorii Ubuntu.
  • Fiți colaborativi. Ubuntu și software-ul liber înseamnă colaborare și lucrul împreună. Colaborarea reduce redundanța muncii în lumea software-ului liber și îmbunătățește calitatea software-ului produs. Ar trebui să vă placă să colaborați cu alte persoane din comunitatea Ubuntu, la fel ca și cu comunitatea ce întreține distribuția „upstream” care este interesată în munca pe care o faci. Munca dumneavoastră ar trebui să fie transparentă și patch-uri din Ubuntu ar trebui date înapoi comunității când acestea sunt terminate, nu doar când se eliberează noua distribuție. Dacă doriți să lucrați pe un cod nou pentru proiecte upstream existente, informați acele proiecte despre ideile și progresele făcute, dacă nu întreaga comunitate. E probabil să nu fie posibilă obținerea consensului de la upstream sau nici măcar de la colegi în legătură cu implementarea unei idei, deci vă simțiți obligați în a avea aprobarea înainte de a începe, dar cel puțin țineți informată lumea din afară despre munca dumneavoastră, și publicați-o într-un mod care să le permită celor din afară să o testeze, discute și să contribuie la eforturile făcute de dumneavoastră.
  • Când nu sunteți de acord, consultați-vă. Dezacorduri, atât politice cât și tehnice, vor exista tot timpul și comunitatea Ubuntu nu face excepție. Important este nu să se evite dezacordurile sau diferențele de opinie, ci să se rezolve în mod constructiv. Ar trebui să vă îndreptați spre comunitate și spre procesul comunității de a căuta sfaturi și a rezolva dezacordurile. Noi avem Consiliul Tehnic și Consiliul Comunității, dintre care, ambele, vor ajuta la alegerea cursului drept pentru Ubuntu. Acolo sunt de asemenea și câteva echipe de proiect și lideri de echipă, care s-ar putea să fie capabili să vă ajute să vă dați seama care direcție ar fi cea mai acceptabilă. Dacă chiar vreți să mergeți într-o altă direcție, atunci noi vă încurajăm să faceți o distribuție derivată sau un set alternativ de pachete folosind cadrul de pachete manageriale Ubuntu disponibile, astfel încât comunitatea să poată încerca schimbările dumneavoastră și să vă ajute în continuare.
  • Când nu sunteți sigur, cereți ajutor. Nimeni nu știe totul, și de la nimeni nu se așteaptă să fie perfect în comunitatea Ubuntu (excepție, desigur, SABDFL). Punând întrebări se evită multe probleme de-a lungul drumului, și de asemenea întrebările sunt încurajatoare. Toți cei care sunt întrebați ar trebui să răspundă și să fie de ajutor. Oricum, când puneți o întrebare, trebuie să aveți grijă să o postați într-un forum corespunzător. Întrebări în afara subiectului, cum ar fi cererea de ajutor pe o listă de discuții destinată celor ce dezvoltă pachetele software, diminuează discuția productivă.
  • Retrageți-vă cu considerare. În fiecare proiect cei ce dezvoltă software vin și pleacă iar Ubuntu nu este diferit. Când plecați sau vă eliberați de un proiect, total sau parțial, noi vă cerem să faceți în așa fel încât să minimizați întreruperea de pe proiectul respectiv. Aceasta înseamnă că ar trebui să spuneți oamenilor că plecați și să faceți pașii potriviți în vederea asigurării că ceilalți pot relua proiectul de unde l-ați lăsat dumneavoastră.

Codul de conduită Ubuntu este distribuit sub termenii licenței Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0. Puteți să îl refolosiți pentru propriul proiect, să îl modificați, dar vă rugăm să permiteți altora să folosească modificările și oferiți referințe de autor către Proiectul Ubuntu!

Listele de discuții și forum-urile

Listele de discuții și forum-urile web sunt o parte importantă din platforma comunității Ubuntu. Acest cod de conduită se aplică la fel de bine și la comportamentul dumneavoastră în aceste forumuri. Vă rugăm urmați aceste rânduri de ghidare în plus la codul general de conduită:

  1. Vă rugăm să folosiți o adresă validă de email, la care un răspuns direct poate fi făcut.
  2. Vă rugăm să evitați trimiterea de mesaje abuzive, agresive, ostile, de asemenea să evitați repezirea verbală, atacurile la persoană și argumentele repetitive. În chestiuni tehnice Consiliul Tehnic poate lua o decizie finală. În chestiuni de guvernare a comunității, Consiliul Comunității poate lua decizia finală.

Conducătorii de echipă

În plus față de acest Cod de Conduită, conducătorii comunității (cum ar fi administratorii IRC, personalul forumului, conducătorii de echipe și coordonatorii comunităților locale) se ghidează după un set adițional de reguli. Acestea sunt stricte și sunt documentate în Codul de conduită al Conducătorilor.