Povestea Ubuntu

2004

În aprilie 2004, Mark Shuttleworth a început să contureze un mic dar foarte talentat și dedicat grup de dezvoltatori Open Source pentru a crea un nou și revoluționar desktop Linux. Bazat pe principiile lansărilor din timp, mizând pe fundația puternică Debian, pe desktop-ul GNOME și o dedicare puternică libertății, acest grup a funcționat inițial sub auspiciile http://no-name-yet.com.

Prima lansare oficială a Ubuntu a fost făcută în octombrie 2004 și a fost denumită Versiunea 4.10, introducând astfel sistemul de numerotare A.LL. În timpul dezvoltării, Versiunea 4.10 a fost cunoscută ca „The Warty Warthog”, un nume care a continuat să trăiască în timpul în care cele mai multe nume de cod mor. Fiecare versiune de atunci a avut un nume de cod alternativ similar.

Aceste zile de început ale istoriei proiectului au oferit baza mai multor convenții de nume care continuă și astăzi. De exemplu, comunitatea de testare a Versiunii 4.10 a fost denumită „The Sounder”, substantiv colectiv pentru warthogs. Lista de discuție denumită astfel continuă să funcționeze și astăzi ca un forum de discuții liber pentru comunitate, și punctele de referință (milestones) ale procesului de dezvoltare continuă să fie denumite cu substantivul colectiv pentru animalul din numele de cod.

Interesul pentru Ubuntu a fost enorm încă de la început. Au fost aproape 3000 de mesaje pe lista de discuții ubuntu-users chiar din primele două săptămâni, iar atenția comunității asupra proiectului a atras contribuitorii cheie. Una dintre primele echipe condusă de comunitate, Echipa de Documentare dedicată suprem, a fost fondată spre sfârșitul lui 2004. Prima incarnare a Ubuntu Developer Summit a fost ținută în Oxford, UK în August, urmată de Mataro Sessions în Mataro, Spania în Decembrie.

2005

Următorul an a adus o creștere considerabilă a comunității Ubuntu. Sute și apoi mii de entuziaști ai softului liber s-au alăturat comunității. Echipa de dezvoltare centrală a continuat să crească, iar voluntari dedicați din toată lumea au găsit căi noi de a contribui prin cod, grafică, documentație, aranjarea wiki-urilor și altele. Comunitatea a jucat roluri semnificative în definirea viitorului Ubuntu la summit-urile Ubuntu Developer din Sydney și Montreal.

Ubuntu 5.04 („Hoary Hedgehog”) a fost lansat în aprilie 2005. În același timp, a avut loc prima lansare a Kubuntu, pentru deliciul fanilor KDE din toată lumea.

Bătaia de tobă a lansărilor la timp a continuat în octombrie 2005, prin lansarea Ubuntu 5.10 („Breezy Badger”). În adiție la anticipatele versiuni Ubuntu și Kubuntu pentru prima dată a fost lansat Edubuntu, acesta vizând piața educațională.

2006

Proiectul Ubuntu a făcut un pas însemnat înainte în 2006, prin lansarea în iunie a primei versiuni cu suport de lungă durată „Long Term Suport” sau versiune LTS. Atât timp cât toate lansările Ubuntu oferă 18 luni de actualizări de securitate gratuite și mentenanță (și totodată, suport comercial), utilizatorii de tip întreprindere au cerut un ciclu de suport mai mare, pentru a se potrivi cu ciclurile lor de îmbunătățire. Astfel Ubuntu versiunea 6.06 LTS („Dapper Drake”) a fost produs în iunie. În adiție la ciclul de suport extins, această versiune a fost și prima care a venit pe un singur CD în versiune live și gata de instalare, și în care s-a diferențiat o ediție server.

Așa cum s-a stabilit la summit-ul Ubuntu Developer din Paris, Ubuntu 6.10 („Edgy Eft”) a fost lansat în octombrie 2006. Comunitatea de dezvoltare s-a întâlnit din nou la summit-ul din Mountain View în noiembrie.

2007 — prezent

Ubuntu continuă să ofere un sistem de operare robust, asigurând în același timp libertatea utilizatorilor.