Licențe

Ubuntu este o colecție de programe și documente create de mii de persoane, echipe sau companii. Fiecare dintre aceste creații poate cădea sub incidența a diferiți termeni de licențiere. Politica noastră de licențiere descrie procesul pe care îl urmăm în a determina ce software va fi inclus pe CD-ul de instalare Ubuntu.

Componente de software în Ubuntu

Miile de pachete software disponibile pentru Ubuntu sunt organizate în trei mari componente/categorii: main, restricted și univers. Publicarea software-ului într-una dintre aceste componente/categorii se bazează pe considerația dacă respectivul software corespunde Filozofiei noastre de Software Liber și pe nivelul de suport pe care îl putem asigura pentru aceea componentă.

Puteți citi mai mult despre aceste componente aici. Această politică de licențiere se adresează exclusiv programelor pe care le veți găsi în componentele main și restricted, componente care conțin soft pentru care se asigură suport integral de către echipa Ubuntu și care trebuie să se supună în totalitate politicii de licențiere adoptate de noi.

În componenta universe veți găsi aproape orice soft imaginabil, sub o varietate impresionantă de licențe… cu adevărat întregul univers software. Dacă instalați soft din componenta universe vă rugăm să dedicați timp pentru a controla termenii de licențiere al softului, personal.

Tot softul din componentele Ubuntu main și restricted trebuie să fie licențiate astfel încât să fie compatibile cu politica noastră de licențe. Există o mulțime de definiții ale termenului „liber” și „software liber” așa că am inclus propriul nostru îndrumar, prezentat mai jos.

Termenii de licențiere a componentei Ubuntu „main”

Toate aplicațiile software incluse în componența Ubuntu main:

 • Trebuie să includă codul sursă. Componenta main are o cerință strictă, nenegociabilă ca orice aplicație software inclusă în cadrul ei să conțină integral codul sursă.
 • Trebuie să permită modificarea și distribuirea copiilor modificate sub aceeași licență. A avea la dispoziție numai codul sursă nu asigură aceeași libertate ca și dreptul de a-l putea modifica. Fără posibilitatea de a modifica softul, comunitatea Ubuntu nu poate să asigure suport pentru acel soft, să repare disfuncționalitățile softului, să-l traducă sau să-l îmbunătățească.
Termenii de licențiere pentru componentele Ubuntu „main” și „restricted”

Toate aplicațiile software din main și restricted trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

 • Trebuie să permită redistribuirea. Dreptul de a vinde sau a distribui software-ul singur sau ca parte a unei distribuții software agregate deoarece:
  • Dumneavoastră, utilizatorul, trebuie să fiți capabil să redistribuiți orice program primit de la Ubuntu sub orice formă fie cod sursă sau sub formă compilată.
  • În timp ce Ubuntu nu va cere taxe de licențiere pentru această distribuție, dumneavoastră veți dori probabil să luați o taxă pentru scrierea CD-urilor sau să creați propria dumneavoastră versiune Ubuntu pe care să o vindeți și ar trebui să aveți libertatea de a face aceste lucruri.
 • Trebuie să nu ceară plăți pentru drepturile de autor sau orice altă taxă pentru redistribuire sau modificare. Este important să vă puteți exersa drepturile asupra acestui fără a fi nevoiți să plătiți pentru acest privilegiu și să puteți da aceste drepturi altor persoane bazat pe aceleași premize.
 • Trebuie să permită aceste drepturi să fi distribuite împreună cu software-ul. Trebuie să aveți aceleași drepturi asupra software-ului ca și noi.
 • Trebuie să nu conțină influențe discriminatorii împotriva persoanelor, grupurilor sau împotriva domeniilor de activitate. Licența software inclusă în Ubuntu nu poate avea influențe discriminatorii împotriva nici unei persoane sau a nici unui grup și nu poate să restricționeze utilizatori în a folosi software-ul pentru un domeniu de activitate în particular – de exemplu pentru afaceri. Astfel nu vom redistribui software „gratuit pentru uz ne-comercial”.
 • Trebuie să nu fie distribuite sub o licență specifică Ubuntu. Drepturile acordate software-ului trebuie să nu depindă de faptul că programul respectiv este parte a sistemului Ubuntu. Deci, nu vom distribui software pentru care „Ubuntu” să aibă o anumită scutire de la regulă sau anumite drepturi și nu vom include în Ubuntu propriul nostru software iar apoi să vă refuzăm dreptul de a-l redistribui.
 • Nu trebuie să contamineze alte licențe software. Licența nu trebuie să nu pună restricții asupra altor pachete software împreună cu care este distribuită. De exemplu, licența nu trebuie să insiste asupra faptului că celelalte programe distribuite pe același mediu să fie software liber.
 • Poate să ceară ca modificările aduse surselor să fie distribuite sub formă de patch-uri. În unele cazuri, autorii programelor doresc ca noi să distribuim programele scrise de ei și modificările aduse acestor programe, atât timp cât acestea sunt distribuite separat, astfel încât utilizatorii să aibă întotdeauna o copie a codului original. Noi suntem mulțumiți să respectăm aceste preferințe. Totuși, licența trebuie să permită explicit distribuția de software format din codul sursă modificat.
Documentație, firmware și drivere

Ubuntu conține lucrări licențiate și cu drepturi de autor care nu sunt aplicații software. De exemplu, instalarea implicită Ubuntu include documentație, imagini, sunete, videoclipuri și firmware. Comunitatea Ubuntu va face decizia includerii de astfel de lucrări de la caz la caz, asigurând că aceste lucrări nu restricționează abilitatea noastră de a face Ubuntu disponibil gratuit, iar Ubuntu va putea fi întotdeauna redistribuit.

Scopul componentei „restricted”
Echipa Ubuntu recunoaște că mulți utilizatori dețin hardware vital în calculatorul lor care are nevoie de drivere care sunt disponibile în mod curent doar în format binar. Îndemnăm ca toți distribuitorii de hardware să insiste ca furnizorii de componente să furnizeze driverele cu sursele deschise, dar recunoaștem că în anumite cazuri driverele binare sunt unica soluție ca hardware-ul să funcționeze. Ca rezultat, Ubuntu include mai multe astfel de drivere pe CD și în arhiva de programe, separate clar de restul de software, plasându-le pe acestea în componenta restricted.

Drivere-le binare sunt o alegere de slabă calitate, dacă este de unde alege. Fără codul sursă, Ubuntu nu poate să ofere suport acestui tip de software, noi doar îl punem la dispoziția utilizatorilor care au nevoie pentru a rula software-ul liber, aflat în main. De asemenea, nu putem face ca driverele binare să fie disponibile pe alt tip de arhitectură (cum ar fi Mac sau IPAQ) dacă nu avem posibilitatea să portăm noi înșine codul sursă. Dacă hardware-ul dumneavoastră este suportat integral de drivere cu sursele deschise puteți să înlăturați pur și simplu componenta restricted, iar noi vă vom încuraja să faceți acest lucru.

Software-ul instalat implicit
Atunci când instalați Ubuntu, veți instala în mod normal un mediu desktop complet. Este de asemenea posibilă instalarea unui set minimal de pachete software (doar pentru a porni mașina) după care selectarea manuală a unui set de aplicații de instalat. Aceste instalări „personalizate” sunt de obicei favoritele administratorilor de sisteme, care preferă să păstreze doar software-ul de care au absolută nevoie pe server.

Toate aplicațiile software instalate implicit sunt din categoria software liber. Adițional, instalăm unele drivere hardware care sunt disponibile numai în format binar, dar aceste pachete sunt marcate clar în componenta „restricted”.

Ubuntu în sine reprezintă o colecție vastă de programe și documentație, toate obținute prin contribuția multor persoane, echipe și companii. Fiecare dintre componentele existente pot veni sub licențiere diferită. Această politică de licențiere descrie procesul pe care îl urmăm în vederea deciziei ce programe vor veni implicit pe CD-ul cu Ubuntu.