Despre Software Liber

Ubuntu, prin cuvântul „liber” din „software liber” înțelege în principal o referință la libertate, nu la costuri – chiar dacă ne-am angajat în a nu pretinde nici un fel de taxă pentru Ubuntu. Lucrul cel mai important în legătură cu Ubuntu este că transferă drepturile libertății software persoanelor care îl instalează și îl utilizează. Aceste libertăți sunt cele care permit comunității Ubuntu să se dezvolte, să continue să împărtășească experiența colectivă și cunoștințele pentru a îmbunătății Ubuntu și de a-l face potrivit utilizării în noi țări sau/și domenii.
Citând din „Ce este Software-ul Liber?” al Fundației Pentru Software Liber, libertățile care stau la baza software-ului liber sunt definite astfel:

  • Libertatea de rula programul, pentru orice scop.
  • Libertatea de a studia cum funcționează programul și de a-l adapta potrivit propriilor necesități.
  • Libertatea de a redistribui copii ale programului, cu intenția de a ajuta pe ceilalți.
  • Libertatea de îmbunătății programul și de a publica aceste îmbunătățiri, astfel încât oricine să poată beneficia de ele.
Open Source

Open Source (sursă deschisă) este un termen inventat în 1998 pentru a îndepărta confuzia creată legat de sensul care este atribuit cuvântului englez „free” (liber, gratuit). Inițiativa Open Source explică noțiunea de software open source în Open Source Definition. Open source continuă să se bucure de un succes crescând și de o tot mai largă recunoaștere.

Ubuntu este încântat să se intituleze open source. În timp ce diverse persoane consideră mișcările de libertate software și cel open source ca niște mișcări concurente cu țeluri diferite, noi nu considerăm software-ul liber si open source ca niște entități distincte sau incompatibile. Ubuntu se consideră mândru în a putea număra printre rândurile sale membri care se identifică cu mișcarea de software liber sau cu mișcarea open source și mulți care se identifică cu ambele mișcări.