Componente

Arhiva de programe Ubuntu conține mii de pachete software organizate în patru „componente”, pe baza nivelului de suport pe care îl putem oferi și după modul în care respectă sau nu filozofia noastră cu privire la software-ul liber. Aceste componente sunt numite „main”, „restricted”, „universe” și „multiverse”.

Arhiva de programe Ubuntu este divizată în patru componente main, restricted, universe și multiverse în funcție de abilitatea noastră de a oferi suport acestor programe și dacă aceste programe se încadrează sau nu în filozofia software-ului liber.

Instalarea standard Ubuntu este un subset de programe disponibile din componentele main și restricted. Puteți instala software suplimentar folosind Synaptic Package Manager sau Aptitude. Alte componente pot fi adăugate editând fișierul /etc/apt/sources.list. Consultați „man sources.list” despre modul în care puteți edita fișierul sources.list.

Componenta „main”

Componenta main a distribuției conține aplicații din categoria software-ului liber, care pot fi liber redistribuite și cărora li se oferă suport din partea echipei Ubuntu. Acestea includ cele mai populare și mai de încredere aplicații software cu sursele deschise disponibile, multe dintre ele fiind instalate implicit în momentul instalării Ubuntu.

Software-ul din main include aplicații selectate manual și care sunt considerate importante de către programatorii Ubuntu, comunitate și utilizatori și cărora echipele de distribuție și de securitate doresc să le ofere suport. Atunci când instalați software din main, sunteți asigurat că acele programe vin cu actualizări de securitate și suport tehnic.

Credem că software-ul pe care îl găsiți în main include tot ce majoritatea din dumneavoastră aveți nevoie pentru un sistem desktop complet funcțional sau pentru un server Internet ce rulează software cu sursele deschise.

Licențele pentru aplicațiile software din main trebuie să fie gratuite, dar pot de asemenea să conțină firmware în format binar și fonturi selectate ce nu pot fi selectate fără permisiune din partea autorilor. În toate cazurile redistribuirea nu este afectată.

Componenta „restricted”

Componenta restricted este rezervată pentru software care este foarte folosit și căruia echipa Ubuntu îi oferă suport deși nu este disponibil sub o licență absolut liberă. Notați faptul că nu este posibil să oferim suport complet pentru acest tip de software de vreme ce suntem puși în imposibilitatea de a rezolva noi înșine problemele, dar putem numai să trimitem rapoarte cu privire la eventualele probleme autorilor lor actuali.

Anumite pachete software din restricted vor fi instalate pe CD-urile Ubuntu dar este separat în mod clar pentru a ne asigura că este ușor de dezinstalat. Includem acest software deoarece este esențial pentru a permite Ubuntu să ruleze pe anumite tipuri de calculatoare – un exemplu tipic este acela al driverelor binar pentru unele plăci video publicate de furnizori și care reprezintă unica modalitate ca Ubuntu să ruleze pe aceste calculatoare. Implicit, vom folosi numai software cu sursele deschise, excepție făcând aceste cazuri în care nu avem altă posibilitate de a instala Ubuntu. Echipa Ubuntu lucrează cu asemenea furnizori pentru a accelera procesul de deschidere al surselor pentru astfel de programe și pentru a asigura cât mai mult software care să ruleze sub licență liberă.

Componenta „universe”

Componenta universe este o imagine a lumii libere, cu sursele deschise. În universe puteți găsi aproape orice program cu sursele deschise și programe sub o varietate de licențe mai puțin libere, aduse dintr-o varietate de surse publice. Toate aceste pachete software sunt compilate folosind biblioteci și utilitare care fac parte din main, deci ar trebui să se instaleze și să ruleze bine cu software din main, dar nu se oferă nici o garanție pentru rezolvarea problemelor de securitate și suport. Componenta universe include mii de pachete software. Prin intermediul universe, utilizatorii sunt capabili să aibă diversitatea și flexibilitatea oferită de vasta lume Open Source clădită pe baza stabilă Ubuntu.

Notă: universe nu este activat în momentul instalării Ubuntu, va trebui să activați această componentă dumneavoastră înșivă. Canonical nu garantează actualizările de securitate regulare pentru pachetele găsite în universe dar le va oferi acolo unde acestea sunt furnizate de comunitate. Utilizatorii ar trebui să înțeleagă riscul moștenit în folosirea componentei universe.

Veți putea activa componenta universe editând fișierul „/etc/apt/sources.list” după instalarea Ubuntu.

Pachetele software populare sau bine suportate vor fi mutate din universe în main dacă acestea sunt sprijinite de persoanele responsabile și vor dori să îndeplinească standardele din main impuse de către echipa Ubuntu.

Componenta „multiverse”

Componenta „multiverse” conține software care „nu este liber”, ceea ce înseamnă că cerințele acestui tip de software nu îndeplinesc politicile de licențiere ale componentei „main”.
Este sarcina dumneavoastră să verificați drepturile de utilizare ale acestui software și să se supună termenilor de licențiere sau drepturile de copiere.
Acest software nu este suportat și în mod normal nu i se pot rezolva problemele de securitate sau actualizări. Folosiți programele acestea pe riscul dumneavoastră.