Ziua libertății programelor (2012)

Software Freedom Day
Ceata și grupurile partenere vor organiza sâmbătă, 15 septembrie, evenimente de ziua libertății programelor (Software Freedom Day – SFD).

Pe 18 septembrie este probabil să mergem în școli (care vor fi deschise de 1 zi) să distribuim discuri cu programe libere. Este posibil să mergem și la firme (cel puțin în Arad).

GNU+Linux este sistemul de operare liber GNU cu nucleul Linux, în care sunt incluse și alte programe libere dintr-o multitudine de proiecte precum Mozilla, Apache, LibreOffice, Pidgin și Inkscape.

Programele libere sunt programele de calculator publicate sub licențe libere de autorii lor. Libertățile garantate sunt de a putea folosi oricum programul, de a-l putea studia și modifica după nevoi și de a (re)distribui copii ale programului, inclusiv în scopuri comerciale.

Anul viitor, proiectul GNU (http://gnu.org) împlinește 30 de ani de activitate, timp în care au fost scrise toate componentele libere necesare unui sistem de operare modern și complet liber (GNU GRUB – programul de pornire, GNU Bash – consola de comenzi, GNOME – interfața grafică, GNU GCC – compilatorul de programe, GNU GDB – depanatorul de programe și multe, multe altele).

Anul trecut, Linux (http://kernel.org), cel mai folosit nucleu liber cu sistemul GNU, a împlinit 20 de ani de activitate, timp în care a evoluat să fie comparabil cu nucleele altor sisteme de operare foarte folosite dar nelibere, precum Windows și Mac OS. Linux pornește pe foarte multe dispozitive, inclusiv pe telefoanele cu Android și prezintă numeroase inovații tehnice.

În fiecare an, sărbătorim ziua libertății programelor (http://softwarefreedomday.org) pentru a ne bucura de libertățile câștigate și pentru a informa societatea despre existența acestor programe care respectă drepturile utilizatorilor și nu le impun drepturi de autor restrictive.

Ceata este o comunitate românească care din 2008 susține programele libere și cultura liberă. Pentru a afla mai multe despre libertatea digitală, vizitează revista redactată de Ceata, http://fii-liber.ro.

Click pentru mai multe detalii.

Licența Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziție sub Licența Atribuire – Distribuire-în-condiții-identice 3.0 Ne-adaptată Creative Commons.

Bookmark the permalink.