Comunicatul de presă referitor la lansarea Ubuntu 8.10

Ubuntu® 8.10 versiunea Desktop promite mobilitate și flexibilitate într-o lume tot mai informatizată și în continuă schimbare

Londra, 27 October, 2008: Canonical Ltd. a anunțat viitoarea lansare pe 30 Octombrie a sistemului de operare Ubuntu® 8.10 versiunea Desktop. Într-o știre pe aceeași temă, Canonical a anunțat lansarea sistemului de operare Ubuntu 8.10 versiunea Server. Ambele versiuni vor putea fi descărcate gratuit începând cu 30 Octombrie 2008.

Sistemul de operare Ubuntu 8.10 versiunea Desktop este conceput pentru a satisface stilul de viață modern, care presupune atât integrarea calculatorului în tot mai multe domenii de activitate dar și interconectarea diverselor obiecte sau dispozitive într-un mediu unitar (consultați pagina următoare http://en.wikipedia.org/wiki/Pervasive_Computing pentru mai multe informații). Cu ajutorul noului suport pentru rețele 3G, când se deplasează, utilizatorii pot trece ușor de la rețele fixe și WiFi la rețele mobile de tip 3G. Ubuntu 8.10 este , de asemenea, construit să poată fi partajat – utilizatorii pot porni rapid, „din mers” , o „sesiune oaspete” ca să permită unui invitat să utilizeze calculatorul lor pentru navigare pe internet sau pentru verificarea corespondenței păstrând în același timp securitatea și integritatea datelor lor. Și dacă persoana invitată să folosească sesiunea oaspete îndrăgește sistemul de operare, poate să transfere sistemul de operare pe un dispozitiv de memorie flash USB și astfel îl poate instala pe calculatorul personal, fără a mai fi nevoit să-l inscripționeze pe un CD.

Suplimentar, toți cei care utilizează Ubuntu 8.10 pot să asculte programele BBC, redând conținutul posturilor ce sunt transmise pe Internet cu ajutorul programelor implicite de redare multimedia din Ubuntu 8.10. Canonical a conlucrat cu BBC pentru a se asigura că programele vor fi accesibile utilizatorilor din toate locațiile.

Jane Silber, COO la Canonical și șefa Serviciilor Online de la Canonical, spunea că „Ubuntu 8.10 ne-a permis să punem bazele unui mediu de lucru desktop radical diferit, mult mai mobil, în următorii doi ani. Ciclul nostru de lansări ne permite să asigurăm elementele care să suporte acest deziderat mai rapid, complet realizat și într-un pachet mult mai atractiv decât produsele celorlalți producători de sisteme de operare. Ubuntu 8.10 are multe caracteristici care sunt indicatoare de direcție ale modului în care Linux va asigura conducerea și inovația în dezvoltarea mediului de lucru desktop.”

Stormy Peters, director executiv la Fundația GNOME, spunea că „Lucrând cu tehnologiile cu sursă publică precum GNOME, Ubuntu 8.10 asigură caracteristici noi și incitante pentru utilizatori precum crearea unui sistem întotdeauna pregătit, care se conectează ușor la rețele fără fir și la rețele mobile. Utilizatorii nu mai trebuie să-și facă probleme în legătură cu găsirea unei rețele – calculatorul lor este întotdeauna conectat. Acesta este un pas important atât pentru dispozitivele mobile cât și pentru cele clasice, desktop.”

Caracteristici

Suport 3G

Referitor la conectarea permanentă, rețelele WiFi sunt limitate. Îmbunătățirile aduse managerului de rețea din Ubuntu 8.10 face posibilă detectarea și conectarea la rețelele de tip 3G și gestionarea conexiunii la aceste tipuri de rețele. Conectarea este realizată de regulă printr-un modem încorporat 3G, cu ajutorul unor dispozitive de autentificare de tip „dongle”, a unui telefon mobil sau a unui dispozitiv de tip Bluetooth. Este un mediu complex pe care Ubuntu 8.10 îl simplifică prin utilizarea unei singure interfețe și prin detectarea automată a celor mai multe dintre cele mai populare dispozitive.

Inscripționarea pe și instalarea de pe un dispozitiv USB a sistemului de operare Ubuntu

Ubuntu a fost pus la dispoziția utilizatorilor ca o imagine pentru CD sau DVD. Dar CD-urile și DVD-urile sun medii lente, mai puțin portabile și mai puțin comode decât dispozitivele de memorie flash USB. Acum, cu ajutorul unei aplicații simple Ubuntu permite utilizatorilor să inscripționeze sistemul de operare pe un dispozitiv de memorie flash USB, poate face acest lucru chiar și pentru o versiune modificată a sistemului de operare, care să conțină datele utilizatorului, în așa fel încât să poată fi transportată oriunde și să poată fi folosită pe orice calculator.

Sesiuni „oaspete”

Într-o lume „conectată în permanență” este mai mult ca sigur că utilizatorii vor împrumuta și colegilor calculatoarele lor, la conferințe, la o cafea sau la petreceri, pentru ca aceștia să-și poată verifica mesajele sau pentru a naviga pe Internet, etc. Sesiunile de tip „oaspete” permit utilizatorilor să blocheze ușor sesiunea personală în așa fel încât un utilizator invitat să poată folosi nestingherit sistemul, la întreaga lui capacitate, fără să interfere cu datele personale ale utilizatorului de drept.

Conținut media de la BBC

Pornirea aplicațiilor de redare multimedia din Ubuntu (Totem Movie Player and Rhythmbox)va lansa un meniu de programe media transmise gratuit. Acestea sunt un amestec de podcast-uri video și radio de înaltă calitate ce pot fi redate folosind codecuri non-proprietare. Conținutul este actualizat în permanență cu ajutorul fluxurilor furnizate de către compania BBC și va fi diferit funcție de locație, dar cu unele emisiuni disponibile totuși pentru toți utilizatorii.

Cel mai nou mediu desktop GNOME 2.24*

Proiectul mediului desktop GNOME a lansat versiunea sa cea mai nouă iar aceasta a fost inclusă în Ubuntu 8.10. Aceasta are caracteristici noi precum un mesager nou, un program nou de indexare, un program de gestionare a fișierelor îmbunătățit, bare de unelte și un suport mai bun pentru utilizarea mai multor monitoare cu posibilitatea reglării independente a rezoluției pentru fiecare monitor.

Costuri, Moduri de procurare și Informații tehnice

 • Informații suplimentare și o prezentare a caracteristicilor sunt disponibile și pot fi consultate la adresa www.ubuntu.com
 • Ubuntu 8.10 versiunea Desktop este gratuită și este disponibilă începând cu 30 Octombrie la adresa http://www.ubuntu.com/download.
 • Comunicatul de presă referitor la lansarea sistemului de operare Ubuntu 8.10 ediția Server poate fi consultat la adresa
 • Despre Canonical Ltd

  Canonical Ltd, sponsorul comercial al proiectului Ubuntu, este o organizație globală cu sediul în Europa implicată în dezvoltarea, distribuirea și susținerea produselor software cu sursă publică și a comnunităților acestora. Echipa Canonical pentru suport tehnic global și partenerii acesteia oferă suport tehnic comercial non stop pentru Ubuntu. Încă de la lansarea sa în Octombrie 2004, Ubuntu a devenit una dintre cele mai bine văzute distribuții Linux, cu milioane de utilizatori în întreaga lume.

  Ubuntu va putea fi descărcat întotdeauna gratuit, va putea fi folosit gratuit și va putea fi redistribuit gratuit. Plecând de la aceste deziderate, Ubuntu dorește să devină cel mai utilizat sistem de operare Linux, și este centrul mondial al „ecosistemului” aplicațiilor cu sursă publică. Pentru mai multe informații, referitoare la acest subiect, consultați paginile de Internet www.canonical.com sau www.ubuntu.com.

  * Comunicatul de presă inițial, referitor la lansarea versiunii Ubuntu 8.10 stipula că va conține și versiunea 3.0 a aplicației Ekiga, pentru audio și video conferințe. Aceasta a fost o eroare și trebuie menționat că Ekiga 3.0 nu va fi inclusă în Ubuntu 8.10.

  Bookmark the permalink.